torsdag, april 21, 2016

Sommers förste dag - et nyt år begynder

I oldtiden havde vi her i Norden et helt andet almanak end vi har i dag. Nu bruger vi det vi fik i arv fra dem i Rom en gang for længe siden. I dag, den förste torsdag efter den 19.april, er den förste dag i sommerhalvåret. I den tid havde vi nemlig kun to årstider, sommer og vinter. Jeg tror Island er det eneste land hvor man stadigvæk fejrer sommerens förste dag efter det gamle almanak, og det gör vi i dag. Alle har fri og der er optog og höjtideligheder over alt. De fleste börn får sommergaver, faktisk en laaaangt ældre tradition end julegaver. De fleste, eller i hvert fald rigtig mange, islændinger kender stadigvæk navnene på de gamle måneder, og vi dyrker stadig mange traditioner omkring dem. På dansk hed de gamle måneder: Vinter: slagtemåned, julemåned, glugmåned, blidemåned, tordmåned, fåremåned Sommer: vårmåned, skærsommer, ormemåned, høstmåned, fiskemåned, sædemåned Den gang markerede også sommerens förste dag begyndelsen på et nyt år. Så i dag siger vi alle heroppe, Glædelig sommer!

5 kommentarer:

Ellafanta sagde ...

Spændende.

Glædelig sommer

Strikkeheksen sagde ...

Jamen så glædelig sommer, Frida - hvor er det en dejlig tradition at holde i hævd - og de var jo skøre de romere (ifølge en vis Obelix), så hvorfor ikke passe på vore egne nordiske traditioner ;-) Nu hvor jeg sidder her og kommenterer er jeg lige ud for dit "Garn ind og ud 2016" felt - altså vi er snart ude af april og ind kontoen er stadig på 0 - du milde Frida - kan det virkelig passe :-)

Angelikas quilts and knits sagde ...

hej Frida,
det er dejligt at høre at I holder fast i traditionen. Det lyder rigtig hyggeligt med fejring af sommerens første dag :-)

strikkeglade hilsner og god sommer til dig og din familie
Angelika

Madam Munch sagde ...

Det er en dejlig tradition, og jeg håber, at den blev fejret i godt vejr.

annestuds sagde ...

Dejligt med traditioner :-D
Også her bliver det (på trods af vejrudsigten for week-enden) en slags sommer i dag. Der skal nemlig slås græs - nu går den ikke længere :-D