tirsdag, januar 31, 2006

Min förste knit-along/My first knit-along/Fyrsta samprjónið.

-For nylig startede min Webstrik gruppe op med en knit-along og jeg har meldt mig til, min förste knit-along. Vi skal strikke tæpper, lappetæpper, man må strikke mindst en lap pr. måned, men gerne flere. Der er omkring 80 deltagere, og de aller fleste strikker GAAA, men jeg skal strikke af lagergarn jeg trænger til at få brugt op, helst skal det blive til flere en et tæppe i löbet af året. Jeg får så brugt op noget af lageret og måske samtidig lavet nogle fine julegaver til næste jul.

-Recently my Webstrik group (internet knitting group) started a knit-along and I have joined in, my first knit-along. We´re going to knit blankets, patch-blankets, you must knit at least one patch pr. month, but are free to do more. We are around 80 women knitting together and most of them are knitting GAAA, but I need to get rid of some stash-yarn and hopefully I will finish more than one blanket during the year. That way I use up some of my stash and maybe at the same time get a few good christmas presents for next christmas.

-Nýlega hófst hjá Webstrik hópnum mínum (prjónahópur á netinu) svokallað knit-along, við prjónum saman, og ég ætla að vera með í fyrsta skipti. Við ætlum að prjóna bútateppi, og maður verður að prjóna minnst einn bút í mánuði, en má gjarna gera meira. Við erum um 80 konur sem ætlum að prjóna teppi og flestar ætla að prjóna GAAA, en ég er með fullt af garni sem ég þarf að losna við og vonandi næ ég að gera fleiri en eitt teppi yfir árið. Þannig ætti garnlagerinn að minnka og ég fæ kannski nokkrar góðar jólagjafir fyrir næstu jól í leiðinni.

Her er så min förste lap/Here´s my first patch/Hér er svo fyrsti búturinn minn:

-Jeg har ikke lukket maskerne af fordi jeg tænker pröve om jeg kan strikke stykkene sammen.

-I haven´t cast off the stitches because I´m going to try if I can knit the pieces together.

-Ég felldi ekki lykkjurnar af því ég ætla að prófa hvort ég get prjónað stykkin saman.




-Som I måske kan se er det en blomst, jeg bruger dette mönster til det förste tæppe.
-As you can see it´s a flower, I´m using this pattern for the first blanket.
-Eins og sést þá er þetta blóm, ég nota þessa uppskrift fyrir fyrsta teppið


-Her er det garn (superwash 100% uld) jeg begynder med, der er to grönne farver, to rosa farver og så råhvidt, 12-20 nögler af hver farve. Jeg begynder med den mörkegrönne strikket sammen med den lysegrönne tynde maskinstrikningstråd man kan se forneden.

-Here´s the yarn (superwash 100% wool) I´m beginning with, two green colours, two rosé colours and off-white, 12-20 balls of each. I´m starting off with the dark-green one knitted together with the light-green thin machine-knitting thread seen below.

-Hér er garnið (100% vélþvæg ull) sem ég ætla að byrja á, tveir grænir litir, tveir bleikir og ólitað, 12-20 hnotur af hverju. Ég byrja á þessu dökkgræna og prjóna það með þunna ljósgræna vélprjónagarninu sem sést hér að neðan.

onsdag, januar 25, 2006

14 år í dag! / 14 years today! / 14 ára í dag!




I dag er hun 14 år gammel, min lille pige der pludselig ikke er helt så lille mere. Vi får vaffler med flödeskum og syltetöj til eftermiddagskaffen i dag, og de to ældste börn kommer med deres kærester og drikker kaffe med os. Fredag aften inviterer hun så de tre bedste veninder i byen til hamburgere og bio, slut med lagkager med rosa creme, gummibjörner og smarties. Pludselig handler hendes liv om hvilket mærke der er bagpå hendes jeans, make-up, drenge med fedtet hår og alt for store næser og hendes lillebror er den allerstörste idiot hun nogen sinde har mödt. Hjertelig til lykke med dagen min elskede Brynhildur!

Today she is 14 years old, my little girl who suddenly is not so little anymore. We are getting waffles with whipped cream and jam with the afternoon coffe today, the two oldest children will be coming over with their girlfriend and husband. Friday evening she will be inviting her three best friends to town for burgers and a movie, no more cakes with pink frosting, gummybears and smarties. Suddenly her life is all about which label is on the hind-pocket of her jeans, make-up, boys with greasy hair and noses that are too big and her younger brother is the greatest idiot she has ever met. Happy birthday my darling Brynhildur!

Hún er 14 ára í dag, litla stelpan mín sem allt í einu er ekki svo lítil lengur. Við fáum vöfflur með rjóma og sultu með kaffinu í dag og tvö elstu börnin koma í kaffi með kærustu og eiginmanni. Á föstudagskvöld verður svo þremur bestu vinkonunum boðið í bæinn upp á hamborgara og bíó, það verða ekki fleiri tertur með bleiku kremi, hlaupböngsum og smarties. Allt í einu snýst tilvera hennar um það hvaða merki er aftan á gallabuxunum hennar, förðun, stráka með fitugt hár og allt of stór nef og litli bróðir hennar er mesti asni sem hún hefur nokkurn tíma kynnst. Til hamingju með afmælið elsku Brynhildur mín!

Service-meddelelse/Service-announcement/Þjónustutilkynning

Fra nu af bliver min blog skrevet ikke bare på dansk som för, men også på engelsk og islandsk.

From now on my blog will be written not only in danish as before, but also in english and icelandic.

Héðan í frá verður hér ekki skrifað aðeins á dönsku, heldur einnig á ensku og íslensku.

mandag, januar 23, 2006

To færdige projekter.

For nogle uger siden strikkede jeg en Pirathue til min sön. Da vi syntes den var for lille blev den givet væk. Det var min svigersöns söster der for nylig fik en baby-pige, hun har i forvejen en 3årig dreng og en 8årig pige. Hendes lille dreng fik så huen og nu har jeg strikket en ny, lidt större til min dreng og også et halstörklæde til hendes 8årige pige.
Her et billede af huen, strikket på pinde 3,5 i Europris´ Superwash Uldgarn. Mönstret kommer herfra.
Drengen er meget glad for den, synes den er virkelig sej.














Törklædet er strikket af en tråd rosa Netto Mohair og en tråd tyndt rödt maskinstrikkegarn jeg har overtaget fra min svigermor. Strikket på pinde str.7 i et enkelt hulmönster, störrelsen er

17 cm x 120 cm.













Nærbillede af mönsteret.

lørdag, januar 21, 2006

onsdag, januar 18, 2006

Tanker på en onsdag morgen.

Typisk Islandsk vejr. Vi har nu i to-tre dage haft mere sne end vi har haft på mange år. I går var tempen -8° og der gik en hidsig storm over hele landet, politi og redningsflokke havde travlt med at hjælpe folk der sad faste i deres bile rundt omkring og en folketingsmand blev alvorligt skadet da hans bil flöj ud af en bjergvej i stormen. Tidligt i morges var vejret meget smukt, skyfri himmel, stjernelys, -2°. Og nu, ja nu er vi oppe på +5°, regn og en temmelig stærk vind, så gaderne vil i löbet af dagen blive til söer og kældere vil svömme over.

Ellers har jeg tænkt på hvor heldig jeg egentlig er. Kommer ofte ind i en sådan reflektionsperiode på denne tid af året. Jeg har jo en mand der elsker mig over alt i verden, og er overbevist om at jeg er den bedste, dejligste, smukkeste, mest intelligente kvinde på jorden. Jeg har 3 dejlige börn, 2 yndige styvbörn og 2 söde svigerbörn og alle 7 fortæller mig jævnligt at de tror jeg er den bedste mor nogen kan have. Jeg har et hyggeligt hjem, i vores drömmehus som vi var så heldige at finde og at have råd til at köbe. Jeg har den bedste flok venner nogen kan önske sig. Vi har de bedste naboer man kan tænke sig, og de har i löbet af årene blevet til nogle af vores nærmeste og kæreste venner. Jeg har forældre der er unge og friske (63/64 år). Jeg er næsten 43 år gammel og jeg har en farmor i live der oven i köbet er frisk. Jeg har det såpas godt ökonomisk at jeg ikke behöver arbejde men har råd til at bruge tid og energi på de ting der står mit hjerte nær, nemlig patientorganisationer og deres kamp for en bedre situation for dem der er syge. Jeg kan også bruge tid på min hobby, strik, og jeg har råd at köbe det materiale jeg har lyst til at arbejde med. Jeg har mulighed for at rejse rundt i verden, både på ferie og for at arbejde for diabetesforeningen internationelt. På mine rejser har jeg mödt uendelig mange dejlige mennesker fra forskellige lande der lever ved meget forskellige situationer. Jeg har et godt helbred, bliver "aldrig" syg, har för haft rygproblemer men de er blevet rettet ved en operation, har haft maveproblemer, men med en ændring af diet er de næsten forsvundet og med den heldige bivirkning at jeg i löbet af et år har mistet 15 kilo, har nogle ledbesvær, men hvis jeg bare husker at tage mit glucosamin og fiskleverolie så kan jeg holde det i skik. Så derfor bliver jeg forbavset når jeg bliver spurgt, som en finsk kvinde jeg jævnligt möder altid spörger mig: "hvordan kan du altid være så glad?". Jeg har da bare ikke nogen som helst grund til ikke at være glad!

lørdag, januar 14, 2006

Min plan.

Först vil jeg takke jer alle der har skrivet söde kommentarer til billederne af mit hjem; DortheH, PiaT, HanneS, Vigdis, AnneS, Elisabeth - jeg bare önsker at jeg kunne invitere jer alle herop på besög. Og Vigdis, det sjalet får du desværre ikke, men mon ikke jeg kan medbringe en lille islandsk overraskelse til Svendborg, hvem ved? Og Elisabeth, min sön meddeler at han spiller på "Burning Legion", spörg ikke mig! Og Anne, du kan da ikke være det bekendt at lede mig i flere fristelser da jeg kommer til dig, lige efter jeg har været hos Vivian! Hvor jeg glæder mig til vi ses, nu lige om en måneds tid!

Nu har jeg haft siden årets förste dag en hel stak papirer liggende her på mit bord, diverse bogföringsopgaver, et oversætningsproject der er langt overdue, papirer der skal organiseres i forskellige mapper o.s.v. Og hele den tid har jeg bare set på dem med en föling af stress og "jeg gider ikke". Men nu skal det være slut!
Börnene sidder i stuen og ser "Deuce Bigalow-European Gigolo", og da jeg ikke kan lide at se tv uden at strikke og de ikke kan lide at se film med lyset tændt så kan jeg ikke sidde og se den med dem. Så nu har jeg lidt tid i fred, i morgen tidlig skal min datter til kirke (hun skal konfirmeres snart) og sönnen har et stævnemöde med sin kammerat hjemme hos ham, så da får jeg også et par timer i fred. Og nu til "planen", nu (da jeg bliver færdig med at skrive altså) begynder jeg på den papirstak. Og i morgen står jeg tidligt op og fortsætter, og så til det vigtigste; DER BLIVER IKKE NOGET STRIK FÖR DET HELE ER FÆRDIGT!!! Så, nu er det sagt og skrivet. Og nu må jeg se at begynde, så jeg hurtigtst muligt bliver færdig og kan strikke igen.

Message from Þormóður

Þormóður, min 11 årige dreng, har bedt mig at vise jer at han har arvet sin mors interesse for håndarbejde.

Her viser han frem en maske han har lavet af gips. Gjort i skolens håndarbejdsklasse.

Af samme material har han formuleret en stöbning af sin hånd.

Og så de fine fingerlöse vanter. De skulle medbringe en gammel tröje der måtte filtes. Det blev gjort og så måtte tröjerne klippes op og de skulle sy noget af stoffet. Han syede disse fine fingerlöse vanter af en gammel, opslidt uldtröje.

fredag, januar 13, 2006

Færdigt, det smukke sjal.

Ja så blev sjalet færdigt, tak til kære, söde Lisette som tilsendte mere garn. Men, og der er et stort men, det er aaalt for stort til datteren. Jeg har ikke engang blokket det ud, bare vasket det og så lagt det på den ekstra seng og glattet det ud med hænderne, endog er det hele 2 meter bredt i overkanten og fra nakke til spids er det 1,30 m langt.

Mönstret er meget smukt, og svært nok til at det aldrig bliver kedeligt, bare interessant hele tiden men heller ikke så svært at man nogensinde tænker på at give op. Jeg kommer helt sikkert til at strikke det igen en anden gang, men i noget tyndere garn og på tyndere pinde. Det er altså strikket i Kauni multifarvet på pinde str.7. Jeg kender en der passer störrelsen og farven meget godt, så nu skal sjalet vaskes igen og strækkes for rigtigt og så bliver det pakket i en god plasticpose og gemt til den damen har födselsdag eller måske helt til næste jul. Og det betyder da også at jeg må finde på noget andet at strikke til min datter.

Der er da også en lille sjat garn tilovers, så hvis en anden får samme problem som mig kan jeg sagtens give det videre.

Jeg kommer igen i morgen og fortæller hvad jeg har gang i lige nu og hvad jeg har for planer. Og så må jeg altså tage mig sammen i weekenden til at gå igennem mit garnlager og sortere det! Jeg får nærmest angstanfald bare af at tænke på det, har bestemt mig hver morgen de sidste to uger for at "i dag må det altså ske", men uden held. Eneste trösten er at jeg klamrer mig til den tro at jeg måske ikke er den eneste i verden med dette problem!

mandag, januar 09, 2006

Efterjule stemmning.

Ja så er juletiden overstået. I weekenden har jeg ryddet bort juletræ og pynt og fået gjort lidt rent. Sådan såg vores juletræ ud juleaften, inden pakkerne blev åbnet.

Sikke mange pakker! Jeg blev nærmest sjokeret da jeg så den mængde af gaver.

Det samme hjörne af huset i går, juletræet er væk. Lillemanden sidder ved computeren og spiller "World of Warcraft" med sine kammerater. D.v.s. kammeraterne sidder hver i sit hjem, de spiller over internettet, og somme tider spiller de også med nogle drenge rundt om i verden, en i USA, en i Australia og mest med en i England. Så man kan sige at börnenes leg er blevet internationel!

Stuen ser lidt tom ud efter at alt pyntet er fjernet, men da gælder det at være dygtig at bruge levende lys for at göre det hyggeligt. Jeg må dog indrömme at på samme tid som det virker lidt tomt så virker det da også lidt rent efter at have haft så mange småting over alt i nogle uger.

I kökkenet står der en glaskrukke med lysekæde i på hylden, og på spisebordet står min nu uundværlige bærbare computer, jeg bruger den meeeget.

Nu vi har startet rundtur i huset kan jeg lige så godt vise jer det hele, altså i stueetagen, vi går ikke ovenpå til soveværelserne denne gang. Her ser vi fra kökkenet ud til tv-stuen.

Og her et nærmere billede af boghylderne i tv-stuen.

Her tv-stuen. Jeg har ikke helt kunnet fjerne alle de fine ting fra julen. Derfor har jeg lavet et "englevindue". Har bundet sammen nogle grener fra træene udenfor og på dem har jeg så hængt op en masse små engle og så står der også nogle i vinduet.

Svigersönnen, ældste datterens mand, sidder her i teenagedatterens værelse og arbejder med hendes computer. Han har fået foræret noget sted en gammel en, så har han samlet deler fra min gamle, sin mors gamle og sin egen gamle og fået bygget op en fin computer til pigen. Hun kan spille musik, se film, surfe internettet og chatte på MSN. Og hun er overlykkelig! I öjeblikket var hun selv i bad, så hun kom ikke med på billedet, jeg gad ikke vente de 2-3 timer det tager for hende at bade sig. Derfor heller inget billede af badeværelset!

Her en idé vi "stjal" fra en af mine veninder. Vi fandt en gammel trappe og bruger den som hylde til diverse småting. Det virker fint, og det er sjovt at mange der kommer herind for förste gang begynder spekulere på hvorhen den trappen ligger!

Den opmærksomme kan måske se at der sidder en strikket dukke i trappen, den lavede jeg for mange år siden og den er efterhånden ved at være lidt slidt og træt, men de börn der kommer på besög ser ud til at kunne lide den.

Jeg synes altid det bliver så mörkt da man fjerner julelysene, derfor er jeg begyndt at have dem oppe lidt længere, somme tider helt frem til marts-måned. Men i stedet for at de hænger i vinduer og på juletræ, så putter jeg lysekæderne i klare glaskrukker eller blomstervaser og lader dem stå på hylder og bord.














I mit englevindue står også min lysengel, med glasfiberlys i vingerne, der hele tiden skifter farve. Den er simpelthen for smuk til at jeg kan pakke den væk lige med det samme.

I tv-stuen, på det gamle træ-strygebord som min far snedkede en gang for længe, længe siden, står der også en krukke med röde lys i. Varmt og hyggeligt da man kommer ned om morgenen i totalt mörke.

Lyskæderne udenpå huset får også hænge oppe nogle uger endnu, det er så mörkt og da er det så hyggeligt med lidt ekstra lys. Kommunen er også begyndt at lade alle offentlige udendörs lys hænge oppe til ind i marts-måned. Så bliver mörket ikke lige så svært som det ellers kan være.

onsdag, januar 04, 2006

Tak, tak, tak!!!

Hvor er det dejligt at have gode venner ude omkring. Mange har tilbudt at sende mig garn for at lave sjalet færdigt. Tak, tak kære, söde piger! Jeg må tænke lidt over det, måske er det enklest hvis jeg trævler kanten op og pröver at hækle færre luftmasker imellem bladene. Hmmm, må vist bestemme mig for enten det ene eller det andre meget snart.

tirsdag, januar 03, 2006

Skuffelse!!!!

Jeg satte mig ned i aften for at göre sjalet færdigt så det kunne vaskes, blokkes og så skulle det törre i nat. Som på de fleste islandske sjaler bliver maskerne ikke lukket af men hæklet af pinden.

Smukt, ikke?

Her ses hvordan maskerne bliver hæklet sammen med nogle luftmasker imellem.

Men.....

Når jeg er færdig med 33 blad ud af totalt 38, hvad sker der så? Garnet er slut!!!!

Og hvad gör man så? Man smider det hele ud i et hjörne, imens man tænker over hvis man skal pröve at finde noget andet garn i samme farve eller trævle hele kanten op og hækle færre luftmasker mellem bladene og så håbe på at man da har garn nok. UUUFFFF!!!!

Et nyt år er begyndt!

Ja så har vi et nyt år, og jeg önsker alle mine læsere glæde og success og håber at det lige afsluttede år har været godt for de fleste. Det var sidste år jeg kom med i Webstrik-gruppen, i maj-måned, og det må jeg virkelig sige at jeg ikke fortryder. Det har bragt hyggeligt samvær med mange, mange dejlige piger der ligesom jeg har en passion for håndarbejde. Ikke mindst har det resulteret i at jeg har fået strikket meget mere end nogen sinde, for der er hele tiden nye idéer der må afpröves. Jeg må også indrömme at jeg aldrig för har haft så meget garn liggende der venter på at jeg får tid til at lave noget fint ud af det. Specielt er jeg glad for at jeg fik chansen at komme til strikkefestivalen i Silkeborg i oktober, der fik jeg möde i virkeligheden nogle af de söde strikke-piger jeg havde haft kontakt med i cyber-space. Det var jo også bare for webstrik-pigernes skyld at jeg startede op med denne bloggen, for at jeg kunne vise frem billeder af mit strik. Til det nye år har jeg strikke-planer uden ende, det kniber bare med tid!

Mit islandske sjal er færdigstrikket men mangler stadig montering, måske forsöger jeg at göre det klart i dag eller i morgen, billede fölger. Det kniber lidt med motivationen at göre det færdigt fordi jeg havde tænkt det til min ældste datter, men sjalet ser ud til at være alt for stort til hende. Hun er en petite störrelse på 153cm, og dette sjal kommer sandsynligvis at nå hende ned til knæene. Men i så fald gider jeg i alt fald ikke trævle op og lave det hele om, jeg kender en stor dame der også passer disse farver, og hun kan da få det til födselsdagsgave. Det betyder så også at jeg må strikke et nyt til datteren. Vi får se hvordan det arter sig.

I mellemdagene har jeg strikket en hue til min yngste dreng, han havde ventet på den i nogle uger, han blev helt vild da han så opskriften og han er da også meget glad for den, og jeg synes den er ret smart.
Opskriften er herfra, jeg har strikket i Ida strömpegarn fra Europris på pinde str 3,5 . Min strikkefasthed er lige præcis som i opskriften men alligevel synes jeg at den er næsten for lille til ham, måtte i hvert fald ikke være mindre.









Han er meget glad for den og benytter enhver lejlighed til at vise den frem med stolthed, og det varmer jo moderens hjerte. Hvis jeg strikker den igen så vil jeg nok bruge noget garn der er en anelse tykkere så den bliver bare lige lidt större.









Her så en detaljebillede af toppen af huen, ret flot synes jeg, men som sagt hvis nogen tænker strikke den så anbefaler jeg at bruge lidt tykkere garn, d.v.s. hvis den strikkes til en stor dreng eller en voksen. Denne störrelse skulle passe fint til en der var yngre en 10 år (min dreng er næsten 12 år gammel).

I går aftes startede jeg op på et sjal til min bedste veninde der har födselsdag i sluttet af januar-måned. Jeg bruger Kathe´s smukke farvede garn, köbt på strikkefestivalen i Silkeborg. Opskriften er Spiral Nebula Shawl fra Heritageyarns.com. Jeg har bare strikket nogle få omgange men det ser ud til at være et nemt og enkelt mönster og garnet er meget smukt, billede fölger en af dagen når det begynder at se ud som nogenting. Jeg strikker også på en stribet restesweater til yngste drengen, det stakkels barn får altid bruge resterne! Det er perfekt tv-strik, jeg behöver ikke koncentrere mig eller tænke overhovedet mens jeg strikker på den. Der kommer også billede af den når jeg har nået lidt længere.